Болести

Генитален херпес

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Рецидиви

При повечето хора, вирусът може да се активира няколко пъти в година. Това се нарича рецидив. HSV остава в определени нервни клетки в тяло за цял живот. При активиране вируса преминава по нервите и достига до кожата, където се размножава и понякога причинява нови лезии в близост до мястото на първите прояви. Рецидивите са обикновено много по-леки отколкото първите прояви на генитален херпес. HSV-2 генитална инфекция много по често води до рецидиви отколкото HSV-1 генитална инфекция. Честотата на рецидивите намалява с течение на времето.

Симптомите на рецидивите могат да включват сърбеж, изтръпване, влагалищно течение и усещане на горене или болка в гениталината или аналната област. При рецидив може да има лезии, но понякога те са малки и лесно се пропускат.

Понякога, вирусът може да е активен без да причинява каквото и да е видими лезии или симптоми. През тези периоди, малки количества от вируса се отделят от или около места на първата инфекция, в слюнката, пениса или влагалището, или от едва забележими лезии. Това се нарича асимптомно отделяне, по време на което може да заразите сексуалния си партньор. Асимптомното отделяне е важен фактор в разпространението на гениталния херпес.

Продължи да четеш за Генитален херпес на следващата страница.

Page generation time: 0.06779 seconds