Болести

Генитален херпес

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Симптоми

Първата проява на инфекцията се проявява в рамките на 2 седмици след заразяването и може да продължи няколко седмици. Симптоми включват изтръпване, болка и лезии (малки мехурчета, на червена основа) близко до мястото на проникване на вируса, например гениталната или ректалната зона, седалището или бедрата. Понякога, тези лезии могат да се появяват по други части от тялото, където  вирусът е влязъл през наранената кожа. Лезиите, също така,  могат да се появят вътре във влагалището и шийката на матката при жените или в пикочното отвърстие при жените и мъжете. Първо се появяват малки червени неравности (грапавини), които се развиват в малки мехурчета, започват да сърбят и да болят, образуват коричка и се излекуват без да оставят белег.

Понякога, има пукнатина на кожата или зачервена зона без болка, сърбеж или изтръпване.  Други симптоми, които могат да съпровождат първото (и по-рядко следващите) активиране на гениталния херпес са температура, главоболие, болки в мускулите, болезнено или трудно уриниране, влагалищно течение и издути лимфни възли в слабината област.

Често първото или поредното активиране на гениталния херпес не се разпознава от болните. Инфектираните хора, които имат леки или никакви симптоми изобщо не могат да разберат, че са заразени с херпес. Въпреки това, те могат да предават  вируса на други хора.

Продължи да четеш за Генитален херпес на следващата страница.

Page generation time: 0.04887 seconds