Болести

Конюнктивит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение на конюнктивита

Лечението на конюнктивита се определя в зависимост от причината за развитието му:

  • Алергичен конюнктивит - виж алергичен конюнктивит - лечение.
  • Бактериален конюнктивит - Този вид конюнктивит обикновено се лекува с антибиотични капки или маз за очи. Обикновено се наблюдава подобрение след 3-я или 4-я ден на лечението, но е необходимо завършването на целия терапевтичен курс, за да се предотврати рецидивиране на инфекцията.
  • Вирусен конюнктивит - Не съществуват медикаменти за етиологично лечение на вирусен конюнктивит. Антибиотичните капки не лекуват вирусни инфекции, но в определени случаи могат да се предпишат, за да се предотврати развитието на бактериален конюнктивит. Симптомите могат да бъдат облекчени със студени компреси и поставянето на изкуствени сълзи. В по-тежките случаи се предписват локални стероидни препепарати за намаляване на възпалението, но те не намаляват продължителността на заболяването.
  • Химически конюнктивит - Лечението на химическия конюнктивит включва внимателно промиване на очите с физиологичен разтвор и евентуално употребата на локални стероиди. Сериозните химически увреди изискват спешна медицинска помощ и могат да причинят белези, вътреочни увреди и дори загуба на окото.

Продължи да четеш за Конюнктивит на следващата страница.

Page generation time: 0.05065 seconds