Новини и статии

Експериментира се препарат за лечение на белодробния рак

Публикувано в: Здравни новини 11 November 2009

rlungs

Британски учени откриха препарат, който може да помогне при лечението на страдащи от тежка форма на рак на белите дробове.

С прилагането на препарата те са успели  да „разблокират" съпротивата на клетките срещу стандартната химиотерапия при 50% от опитните мишки. Изследването  на учените от Кралския колеж в Лондон е публикувано в Cancer Research. Вероятно клиничните изпитания на препарата ще започнат следващата година. Независимо от качествения напредък на медицинските технологии, смъртността от белодробен рак е много висока - 85% от заболелите, посочва ББС. Той се разпространява много бързо и в много случаи хирургичната намеса вече няма смисъл.

Главната причина за белодробния рак е пушенето - 80% от заболелите са активни пушачи. Хроничните възпалителни процеси в белия дроб също могат да преминат в злокачествени.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12638 seconds