Болести

Катаракта (Перде)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение на катаракта

Симптомите на ранните стадии на катаракта могат да бъдат намалени с поставяне на очила или лещи, носене на слънчеви очила намаляващи отблясъците и по-добро осветление. Ако тези мерки не помогнат, оперативно лечение е единствената ефективна терапия. Хирургическата интервенция включва премахването на помътнялата леща и заместването ѝ с изкуствена.

Катаракта трябва да се отстрани, само ако степента на загуба на зрение пречи на ежедневните дейности, като шофиране, четене или гледане на телевизия. Решението за хирургическа операция трябва да се вземе съвместно с лекуващия очен специалист, който ще Ви информира за ползите и рисковете от подобна интервенция. В повечето случаи, забавянето на операцията за катаракта не води до дългосрочна увреда на окото, за това не е необходимо да се избързва с решението.

В определени случаи катаракта трябва да се отстрани, дори ако не затруднява зрението. Например, ако катаракта не позволява изследването или лечението на друго очно заболяване, като свързаните с възрастта макулна дегенерация или диабетна ретинопатия.

Ако се е развила катаракта и на двете очи и е необходима хирургическа намеса, операцията се извършва за всяко око по различно време, обикновено през период от четири до осем седмици.

Видове оперативно лечение при катаракта

Има два вида операции за катаракта:

  1. Факоемулсификация. Прави се малък разрез от страни на роговицата. Вмъква се малка сонда в окото, която излъчва ултразвукови вълни, които омекотяват и разбиват лещата, за да може тя да се отстрани чрез изсмукване.
  2. Екстракапсуларна екстракция. Прави се по-широк разрез от страни на роговицата. Помътнялото ядро на лещата се премахва цяло, а останалата част от нея чрез изсмукване.

След отстраняване на лещата, често тя се заменя с изкуствена леща (вътреочна леща), която става постоянна част от окото, не се вижда и не изисква грижи. Светлината се фокусира ясно от вътреочната леща върху ретината и подобрява зрението.

В случай на наличието на други очни заболявания, поставянето на такава вътреочна леща може да не е препоръчително. Тогава се препоръчва употреба на меки контактни лещи или очила.

Рискове, свързани с операцията на катаракта

Както при всяка операция съществува риск от кървене и развитие на инфекции. Преди оперативната интервенция, лекуващият лекар може да поиска временно спиране на приема на определени лекарства, които повишават риска от кървене по време на операция. За да се сведе до минимум рискът от инфекция след операцията, трябва да се спазва добра хигиена на очите, преди докосване на очите ръцете да се мият, както и да се приемат предписаните лекарства. Развитието на сериозна инфекция може да доведе до загуба на зрението.

Операцията на катаракта увеличава незначително риска от отлепване на ретината, но наличието на съпътстващи заболявания на очите, като високостепенна миопия (късогледство), допълнително увеличат този риск. Белег за отлепване на ретината е внезапната поява на проблясващи светлини и плуващи мътнини във визуалното поле. При отлепване на ретината е необходимо да потърсите спешно медицинска помощ.

Ефективна ли е оперативна намеса при катаракта?

В световен план оперативното отстраняване на катаракта е една от най-често извършваните операции. Около 90 процента от хората, подложени на операция имат подобрение на зрението след това.

Преди операцията на катаракта

Необходимо да се направят няколко прегледа и изследвания една или две седмици преди операцията. Те включват измерване на кривината на роговицата и на размера и формата на очите и спомагат за избора на най-подходяща вътреочна леща.

По време на операцията

Поставят се капки за разширяване на зеницата и зоната около очите се почиства.

Операцията обикновено трае по-малко от един час и е почти безболезнена.

Много от хората предпочитат да останат будни по време на операцията. В този случай се поставя упойка за блокиране на нервите в и около очите.

След операцията върху окото е възможно да бъде поставен пластир.

Голяма част от пациентите се прибират у дома в деня на операцията на катаракта.

След операцията

След операцията на катаракта е нормално наличието на сърбеж и лек дискомфорт, както и изтичането на малко количество секрет от очите. Окото може да е чувствително към светлина и докосване. След един или два дни този умерен дискомфорт трябва да изчезне. В противен случай е необходима повторна среща с лекуващия лекар.

Възможно е също така да бъдат предписани капки, които да се поставят няколко дни след операцията, с цел намаляване на риска за развитие на инфекции. Окото не трябва да се трие или натиска. Препоръчително е да се избягва навеждане от кръста и вдигане на тежки предмети.

Възстановителният период трае около 8 седмици.

Усложнения след операцията на катаракта

Усложненията на операцията на катаракта са редки, но могат да се развият - инфекция, кървене, възпаление, загуба на зрението, двойно виждане, високо или ниско вътреочно налягане. С навременна медицинска намеса, тези усложнения обикновено се лекуват успешно.

Кога се нормализира зрението след операция на катаракта?

Пациентите могат бързо да се върнат към ежедневните си дейности, но зрението обикновено е размазано. Лекуваното око се нуждае от време, за да се приспособи и да започне да фокусира нормално, особено ако другото око е с катаракта.

При поставянето на вътреочна леща, е възможно наблюдаваните цветова да станат по-ярки и това да дразни, като до няколко седмици пациентът обикновено свиква с новото състояние.

След излекуване на окото в повечето случаи е необходима промяна в диоптъра на очилата или контактните лещи.

Продължи да четеш за Катаракта на следващата страница.

Page generation time: 0.03721 seconds