Болести

Катаракта (Перде)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Причини и рискови фактори за развитието на катаракта

Какво причинява катаракта?

Лещата се намира зад ириса и зеницата. Тя фокусира светлината върху ретината в задната част на окото, където се възприема изображението. Лещата също настройва фокуса на окото, за виждане на близко и на далече. Състои се най-вече от вода и протеини. Протеините са разпределени по определен начин, който поддържа лещата ясна и позволява преминаването на светлина през нея.

С течение на времето обаче, някои от протеините могат да се слепят един за друг и предизвикат помътняване на малка част от лещата, причинявайки катаракта. В последствие катаракта може да нарасне и да засегне по-голям участък от лещата, което да доведе до затруднено виждане.

Учените допускат, че има няколко причини за развитието на катаракта, като тютюнопушене и захарен диабет.

Как влияе катаракта на зрението?

Старческата катаракта влияе на зрението по два начина:

  1. Протеините се слепват и достигайки до ретината намаляват яснотата на наблюдавания образ. Лещата се състои предимно от вода и протеини. Когато протеините се слепят, лещата помътнява и светлината, която достига до ретината намалява. С времето това помътняване се увеличава и може да причини замъглено виждане. В повечето случаи старческата катаракта настъпва именно след слепване на протеините и образуването на бучици. Когато катаракта е в начален етап помътняването засяга само малка част от лещата и заболелият не винаги забелязва промени в зрението си. Постепенно, обаче, с напредване на промените зрението се влошава.
  2. Ясната леща с годините добива жълтеникаво-кафеникав цвят и добавя кафеникав нюанс на образа. Първоначално това оцветяване е незначително и не предизвиква зрителни промени, но с течение на времето то се засилва и може да доведе до трудности при четене или изпълнение на ежедневните дейности. Това постепенно оцветяване, обаче, не намалява остротата на изображението, достигащо до ретината.
    При напреднал стадий на обезцветяване е възможно да се не разпознават цветовете синьо и лилаво.

Кога най-често се развива катаракта?

Терминът "старческа катаракта" е малко подвеждащ. Катаракта може да се развие и на възраст между 40-60 години, но тя е в начален етап и не оказва влияние вурху зрението. След 60-годишна възраст, обаче, катаракта в повечето случаи нарушава зрението.

Кой е изложен на риск за развитие на катаракта?

Рискът за развитие на катаракта се увеличава с възрастта. Други рискови фактори за катаракта са:

  • Определени заболявания като диабет.
  • Тютюнопушенето и употребата на алкохол.
  • Фактори на околната среда като продължително излагане на слънчева светлина.

Как да предпазим своето зрение?

За забавяне на развитието на катаракта е препоръчително носенето на слънчеви очила и шапка с периферия за блокиране на ултравиолетовата слънчева светлина. Желателно е също отказ от тютюнопушене. Учените смятат, че правилното хранене може да намали риска за развитие на старческа катаракта и препоръчват консумация на повече зелени листни зеленчуци, плодове и други храни съдържащи антиоксиданти.

Хората над 60-годишна възраст поне веднъж на 2 години трябва да се подлагат на обстоен очен преглед. Освен за катаракта, офталмологът проверява за признаци на свързаните с възрастта макулна дегенерация, глаукома, както и за други очни болести. Ранното диагностициране и лечение на много от очните заболявания може значително да съхрани зрението.

Продължи да четеш за Катаракта на следващата страница.

Page generation time: 0.05275 seconds